Ok ....jom try resipi saya nie....untuk 5 orang makan ni tau...
bahan2 yang di perlukan
- 1/2 kg kulit rambai
- 3 ekor ikan kembung (sy lebih suka ikan sardin sebab rasa lebih manis)
- 5 utas kacang panjang
- 2 keping petai
- 2 biji cili besar-merah
- 3 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 biji kelapa
- garam secukup rasa
cara-caranya
1) pastikan buah rambai yang dah masak ranum......setengah kilo kulit tanpa isi yer
2) kopek buang isi
3) cuci sambil meramas secara lembut...untuk buang rasa masam kulit tersebut
4) celur buat seketika......cuci lagi utk hilang rasa masam yg masih ada ....utk kurangkan masam jer
![]() |
siap dicelur |
5) bersihkan ikan
6) stim ikan seketika utk separuh masak
7) keluarkan dan ambil isi sahaja
![]() |
siap stim |
![]() |
isi ikan |
![]() |
ramuan bersama |
![]() |
kelapa yang telah siap diparut |
![]() |
siap ...sedia untuk di makan |
selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment