Saturday 16 June 2012

Daging Cincang Masak Asam Pedas



 Asam pedas nie cukup terkenal kat Melaka. Dan saya belajar dan dapat resipi nie dari saya punya biras (org melaka). Nak try tak ?...nah hambik resipinya


Bahan-bahan

1 kilo daging tetel (setengah org panggil daging cincang)
10 ulas bawang merah
20 tangkai cili kering
1 inci halia
3 batang serai (di ketuk)
2 kuntum bunga kantan (di potong 2 or 3)
1/2 sudu asam jawa (tanpa biji-adabi)
1 inci belacan
1 mangkuk air
sediki daun kesum
minyak untuk menumis
garam secukup rasa

cara-cara


  1. rebus daging sehingga lembut 
  2. kisar bawang,cili,halia sehingga lumat 
  3. panaskan minyak, masukkan serai-goreng sehingga naik bau
  4. masukkan semua bahan yang telah dikisar. tumis sehingga garing
  5. masukkan daging bersertakan air rebusan
  6. masukkan asam jawa, belacan, daun kesum & bunga kantan serta garam
  7. masak sehingga mendidih...biarkan sedikit kering 
  8. tutup api dan hidang 

p/s : sy suka letak gula merah (1 inci jer tau) ..rasa lebih sedap dan warna lebih cantik

semoga berjaya

petua : jangan masukkan asam gelugur sewaktu merebus daging - ia akan melambatkan proses melembutkan daging.

No comments:

Post a Comment