Asam pedas nie cukup terkenal kat Melaka. Dan saya belajar dan dapat resipi nie dari saya punya biras (org melaka). Nak try tak ?...nah hambik resipinya
Bahan-bahan
1 kilo daging tetel (setengah org panggil daging cincang)
10 ulas bawang merah
20 tangkai cili kering
1 inci halia
3 batang serai (di ketuk)
2 kuntum bunga kantan (di potong 2 or 3)
1/2 sudu asam jawa (tanpa biji-adabi)
1 inci belacan
1 mangkuk air
sediki daun kesum
minyak untuk menumis
garam secukup rasa
cara-cara
- rebus daging sehingga lembut
- kisar bawang,cili,halia sehingga lumat
- panaskan minyak, masukkan serai-goreng sehingga naik bau
- masukkan semua bahan yang telah dikisar. tumis sehingga garing
- masukkan daging bersertakan air rebusan
- masukkan asam jawa, belacan, daun kesum & bunga kantan serta garam
- masak sehingga mendidih...biarkan sedikit kering
- tutup api dan hidang
p/s : sy suka letak gula merah (1 inci jer tau) ..rasa lebih sedap dan warna lebih cantik
semoga berjaya
petua : jangan masukkan asam gelugur sewaktu merebus daging - ia akan melambatkan proses melembutkan daging.
No comments:
Post a Comment