Tuesday 12 June 2012

Pavlova



this is my third pavlova. first tak jadi..sebab gelojoh sangat nak makan. Belum sempat pavlova nie keras dlm oven aku dah keluarkan. so pavlova tu jadi macam papan lapis hahahahahaha. kemudian yg second punya jadi tp kekurangan buah. so ia nampak kurang menarik. Dan yang ketiga nie ok sikit la dari yg lain2. Para pelawat semua nak try ker resipi aku nie...boleh jer...ok kat sini aku bagi resipi nya

Bahan-bahan

meringue
1cawan gula kastor
4 biji putih telur (tak nak kuning langsung yer)
1 sudu makan esen vanilla 
1sudu makan cuka epal (cuka biasa pun boleh...tp jgn cuka getah sudah hahahaha)
1/2 sudu tepung jagung

topping

1 1/2 cawan whipping cream (240gm kalau nak sukat la)
1 1/2 sudu gula 

buah-buahan
strawberry
blackberry
kiwi
orange
anggur (seedles)

cara buatnya 

meringue
* mix telur sehingga kembang dan gebu (guna maksimum speed yer)
*masukkan gula mix sehingga kembang dan bila di angkat tak jatuh (biasa guna istilah "bertanduk')
* hentikan mixer masukkan cuka,tepung jagung & esen vanilla kacau sehingga sebati (kaup balik)
*masukkan adunan dlm pembakar dan bentuk kan ikut citarasa (bulat, tigasegi or empatsegi)
*masukkan dlm oven , bakar selamat 1jam 15 minit pada suhu 140 darjah 
*bila dah ckp masa tu, just tutup oven tp biarkan jer pavlova tu dlm oven dgn pintu yg sedikit terbuka yer , bila dah sejuk oven tu baru la dikuarkan utk dihias

topping

*mangkuk mixer & besi pemutar tu letak dlm peti ais dulu (tempat beku) utk 30 minit
*mix whipping cream sehingga kembang dan bertanduk (5 minit jer kot)  maksimum speed
*masuk gula 
*siap , lepas tu simpan dlm peti ais 
*bila pavlova puff dah siap & sejuk, boleh la di letakkan topping

buahan

tabur semua buahan tersebut di atas meringue  yg telah bersalut dengan cream tersebut

kemudian

ngapppp..yummyyyy





p/s : selamat mencuba dan semoga berjaya, sekali gagal  jangan putus asa, cuba sehingga berjaya

1 comment: