Monday 4 June 2012

Ketupat Sotong

 Saya cuba resipi Ketupat sotong dari bonda ku Mak Teh Bidah...ajar on the phone jer...bagi yg suka, memang la sedap ketupat nie...tapi bagi yang kurang gemar faham-faham jer la kan...tp tak salah mencuba kan...cara nak buatnya agak senang tapi kena berhati2 dengan isi dalam ketupat tu..kalau terlebih masuk..mesti rasa keras dan kurang masak isi nya...

bahan-bahan :-


  • sotong (saya cuma masak 4 ekor jer...nak lebih boleh jer)
  • beras pulut (agak-agak jer yer...2 1/2 sudu se ekor)
  • lidi (untuk kunci atas sotong tu)
  • 1 mangkuk santan
  • 1 ulas bawang merah (di mayang)
  • 1 ulas bawang putih  (di mayang)
  • 1 sudu halba
  • garam secukupnya

cara-cara :

  • sotong dicuci dan dibuang kepala, kulit (yg berwarna merah)-siap -ketepikan
  • cuci beras pulut lepas tu toskan kemudian ambil setengah cawan santan masukkan sedikit garam-kacau , lepas tu masuk kan pulut...biarkan ia mengembang selama 15 minit 
  • masukkan kedalam sotong, masukan hanya setengah sotong sahaja, setengah lagi biarkan ia mengempis...jika terlalu banyak pulut ia akan menyebabkan pulut tersebut mentah bila telah dimasak nanti
  • kunci mulut sotong dengan lidi td-agar isinya tak terkeluar bila dimasak nanti
  • masukkan kedalam periuk kemudian masukkan santan, bawang dan halba serta garam secukupnya dan  letak di atas dapur 
  • kacau sekali sekala agar tidak melekat
dan hasilnya...seperti gambar yang dilampirkan

No comments:

Post a Comment