bahan-bahan :-
- sotong (saya cuma masak 4 ekor jer...nak lebih boleh jer)
- beras pulut (agak-agak jer yer...2 1/2 sudu se ekor)
- lidi (untuk kunci atas sotong tu)
- 1 mangkuk santan
- 1 ulas bawang merah (di mayang)
- 1 ulas bawang putih (di mayang)
- 1 sudu halba
- garam secukupnya
cara-cara :
- sotong dicuci dan dibuang kepala, kulit (yg berwarna merah)-siap -ketepikan
- cuci beras pulut lepas tu toskan kemudian ambil setengah cawan santan masukkan sedikit garam-kacau , lepas tu masuk kan pulut...biarkan ia mengembang selama 15 minit
- masukkan kedalam sotong, masukan hanya setengah sotong sahaja, setengah lagi biarkan ia mengempis...jika terlalu banyak pulut ia akan menyebabkan pulut tersebut mentah bila telah dimasak nanti
- kunci mulut sotong dengan lidi td-agar isinya tak terkeluar bila dimasak nanti
- masukkan kedalam periuk kemudian masukkan santan, bawang dan halba serta garam secukupnya dan letak di atas dapur
- kacau sekali sekala agar tidak melekat
dan hasilnya...seperti gambar yang dilampirkan
No comments:
Post a Comment